Close
  • Blog o prawie dla restauratorów

Sprzedaż alkoholu w dowozie

Coraz więcej restauratorów decyduje się na wprowadzenie do swojej oferty opcji sprzedaży w dowozie. Jest to usługa ciesząca się wśród Klientów dużą popularnością i przynosząca znaczne dochody restauracji. Wystarczy złożyć zamówienie telefonicznie, przez internet albo jedną z aplikacji mobilnych. Potem musimy tylko chwilę poczekać i jedzenie samo puka do naszych drzwi. Czy jednak jako restaurator możemy prowadzić sprzedaż w dowozie w zakresie całej naszej oferty? Dziś odpowiemy na coraz częściej pojawiające się pytania o sprzedaż alkoholu w dowozie i jej konsekwencje. Czy możliwa jest sprzedaż alkoholu w dowozie?

Sprzedaż alkoholu w dowozie

Z pozoru wszystko wydaje się proste. Skoro możemy dowozić Klientowi pizzę i sok jabłkowy to dlaczego nie piwo? W lokalu nie ma przecież różnicy. Niestety rzeczywistość szybko sprowadza nas na ziemię.

Sprzedaż alkoholu w Polsce jest ściśle regulowana. Konieczne jest uzyskanie zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych. To właśnie zezwolenie szczegółowo reguluje kwestie związane z naszym prawem do sprzedaży. Jednym z warunków uzyskania zezwolenia jest wskazanie miejsca sprzedaży.

Miejsce sprzedaży alkoholu

Zgodnie z utrwalonym orzecznictwem polskich sądów napój alkoholowy jest rzeczą oznaczoną co do gatunku. Jest więc rzeczą „powtarzalną” – oznaczoną według posiadanych cech rodzajowych, które mogą być właściwe dla wielu takich samych rzeczy. Ma to głębokie konsekwencje gdy ustalamy gdzie spełnia się skutek sprzedaży. Otóż przeniesienie własności napoju alkoholowego dokona się w miejscu wydania rzeczy. W przypadku sprzedaży w dowozie będzie to najczęściej przed drzwiami naszego Klienta.

Sprzedaż alkoholu w dowozie a zezwolenie

Jak wspominaliśmy wyżej zezwolenie na sprzedaż alkoholu precyzyjnie wskazuje miejsce sprzedaży. Tym miejscem jest oczywiście nasza restauracja. Nie jest nim na pewno dom Klienta. Ponieważ miejscem wystąpienia skutku sprzedaży jest miejsce wydania alkoholu stoi to niewątpliwie w sprzeczności z treścią zezwolenia.

Uzasadnienie zakazu sprzedaży alkoholu w dowozie

Sprzedaż alkoholu w dowozie przez restauratorów, w tym przez internet niestety nie jest zgodna z prawem. Sprzedaż alkoholu w taki sposób zaprzeczyłaby także ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Celem ustawodawcy jest bowiem ograniczenie i kontrola sprzedaży napojów alkoholowych. Napoje alkoholowe postrzegane są jako produkty specjalne, potencjalnie niebezpieczne. Dopuszczenie do sprzedaży alkoholu przez internet doprowadziłoby do odwrotnych skutków. Alkohol byłby dostępny w każdym miejscu oraz w zasadzie dla każdego co oczywiście stwarzałoby pole do licznych nadużyć. Pamiętajmy też, że prawo przewiduje ograniczenie wieku dla nabywców alkoholu. Sprzedaż w dowozie niewątpliwie znacznie utrudniałaby realizację tego ograniczenia.

Konsekwencje sprzedaży alkoholu w dowozie

W przypadku gdy zostaniemy przyłapani na sprzedaży alkoholu w dowozie czekają nas surowe konsekwencje – nasze zezwolenie zostanie najpewniej cofnięte. W decyzji o cofnięciu zezwolenia na sprzedaż alkoholu w lokalu. Organ uzasadni, że prowadziliśmy sprzedaż w miejscu innym niż wskazane w zezwoleniu a więc w sprzeczności z nim. Odwołanie od takiej decyzji jest w zasadzie skazane na porażkę, gdyż orzecznictwo sądów jest w tej kwestii wyjątkowo zgodne i jednolite. W przypadku cofnięcia zezwolenia o następne możemy wystąpić dopiero po 3 latach. Wiele restauracji bardzo dużą część zysków czerpie ze sprzedaży alkoholu, więc taka sytuacja niewątpliwie kolosalnie odbiłaby się na dochodach restauratora.

 

Oczywiście branża od lat sugeruje, że ustawa odbiega od oczekiwań społecznych, od rozwoju nowych kanałów sprzedaży itp. Możliwe, że w najbliższych latach dojdzie do nowelizacji ustawy. Również w ubiegłym roku pojawiło się jedno orzeczenie sądu administracyjnego, który odmiennie interpretował miejsce sprzedaży niż dotychczas robiły to sądy i organy administracji, ale to za mało żeby można było mówić o możliwości sprzedaży alkoholu w dowozie przez restauratorów.

O reklamie alkoholu, możliwości promocji pisaliśmy https://prawowrestauracji.pl/2018/01/reklama-promocja-alkoholu/.

Przypominamy również, ze zbliża się termin rocznego rozliczenia wysokości obrotów osiągniętych ze sprzedaży alkoholu. Pisaliśmy o tym https://prawowrestauracji.pl/2019/01/oswiadczenie-o-ilosci-sprzedanego-alkoholu/

Related Posts