Close
  • Blog o prawie dla restauratorów

Ser czy produkt seropodobny – zamienniki w restauracji

Niezależnie od tego czy prowadzisz prężnie rozwijającą się sieć czy też pojedynczy lokal na pewno jesteś zainteresowany zwiększeniem zysku. Z drugiej strony starasz się dbać o wysoką jakość serwowanych dań, obsługi a w konsekwencji o zadowolenie gości. Jeżeli zaburzysz równowagę między optymalizacją kosztów a jakością oferowanych usług to może wpłynąć to na dalsze losy Twojej działalności. Dla części restauratorów najważniejszy jest jednak zysk i nie zraża ich możliwość utraty klientów. Jednym z najpopularniejszych sposobów na oszczędności jest zamiana używanych produktów na ich tańsze zamienniki. Warto poznać więc prawną perspektywę na zamienniki produktów w restauracji. Postaramy się odpowiedzieć na pytanie: ser czy produkt seropodobny?

Jakich są najpopularniejsze zamienniki produktów w restauracji?

Wyobraźnia restauratorów jest nieograniczona i za zamienniki służą różne produkty, czasami nie do końca podobne. Mimo tego w gastronomii utarły się już niechlubne schematy dotyczące tej praktyki.  “Sprytni” restauratorzy zamieniają ser mozzarella na produkt seropodobny albo ser typu gouda. Zamiast szynki parmeńskiej używają jest szynki długodojrzewającej. Bardzo popularne jest także stosowanie sera sałatkowego zamiast sera feta.

Czy używanie zamienników jest legalne?

Warto podkreślić, że w używaniu zamienników nie ma niczego złego. Branża gastronomiczna jest ogromna i wielosegmentowa. Znajdzie się więc miejsce na lokale o wysokiej jakości jak również te posiadające w ofercie dania o niższej jakości za którą idzie oczywiście niższa cena. Samo używanie zamienników zasadniczo jest więc legalne.

Certyfikaty Unii Europejskiej

Mimo tego, warto byś wiedział, że istnieją dania, których nie możesz przygotować w dowolny sposób oraz z dowolnych składników. Dania oraz produkty lub środki spożywcze mogą zostać oznaczone jednym z trzech certyfikatów unijnych.

  • Chroniona Nazwa Pochodzenia – wszystkie surowce potrzebne do wytworzenia produktu lub dania muszą pochodzić ze wskazanego obszaru a wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na określonym obszarze
  • Chronione Oznaczenie Geograficzne – chociaż jedna faza wytworzenia powinna odbywać się w określonym w nazwie regionie
  • Gwarantowana Tradycyjna Specjalność – produkty lub dania wytarzane muszą być przy użyciu tradycyjnej receptury, z określonych surowców oraz przy użyciu sprecyzowanych metod

 

Dań wyróżnionych certyfikatami nr 1 i 3 nie możesz sprzedawać pod tradycyjną nazwą, jeżeli użyjesz jakiegokolwiek zamiennika. Jeżeli chcesz sprawdzić czy danie które serwujesz, zostało oznaczone certyfikatem Unii Europejskiej możesz zrobić to bardzo szybko i bezpłatnie. Wystarczy, że odszukasz jawną bazę danych o zarejestrowanej żywności, udostępnioną przez Komisję Europejską.

Zamienniki w restauracji a prawidłowe informowanie gości

Bywa jednak, że danie które serwujesz albo dopiero chcesz wprowadzić do menu, nie zostało oznaczone certyfikatem. Czy może wtedy zawsze użyć zamienników aby ograniczyć nieco koszty?

Jak wspominaliśmy wyżej – generalnie możesz to zrobić. Twoim obowiązkiem jest jednak rzetelne poinformowanie konsumentów – a więc gości, o używanych składnikach. W wielu przypadkach możesz tym zniechęcić część klientów, którzy wolą na pizzy ser mozzarella zamiast produktu seropodobnego. Nie możesz jednak wprowadzać gości w błąd. Takiego działania nie możesz usprawiedliwić w żaden sposób, w szczególności względami marketingowymi. Używając produktu seropodobnego tj. zawierającego oleje roślinne, nie możesz w menu wskazać, że oferujesz ser. Takie działanie będzie więc wprowadzeniem konsumenta w błąd.

Co istotne, jeżeli wprowadzisz gości w błąd to jest to działanie sprzeczne z prawem także wtedy, gdy niczego oni nie zauważą. Zamienniki cechują się bowiem często bardzo wysokim podobieństwem do oryginalnych produktów i nie każdy jest w stanie wyczuć różnicę

Kontrola inspekcji handlowej

Inspekcja handlowa to jeden z bardziej aktywnych organów i może przeprowadzić kontrolę w Twoim lokalu. Inspektorzy z pewnością zainteresują się daniem, którego deklarowanym składnikiem jest ser feta. Zweryfikują następnie informację podaną przez Ciebie z tym co otrzymali. Jeżeli kontrolerzy nabiorą wątpliwości to mogą skorzystać ze swoich uprawnień kontrolnych.

Inspektorzy mogą badać wszelkie dokumenty, zażądać dostępu do wszystkich pomieszczeń i obiektów, badać procedurę produkcji żywności, przesłuchiwać osoby, żądać udzielania wyjaśnień a także pobierać próbki do badania.

To ostatnie uprawnienie jest szczególnie ciekawe. Wracając do przykładu sera feta – kontrolerzy mogą zabezpieczyć próbki kontrolne dania i wysłać je do szczegółowej analizy laboratoryjnej. Bezsprzecznie będzie więc wiadomo z jakiego mleka pochodzi ser feta. Jest to produkt, który zawiera w sobie mleko kozie i owcze. Jeżeli badanie wykaże obecność mleka krowiego oznacza toużycie zamiennika.

Zamienniki w restauracji a kary finansowe

Inspekcja handlowa ma prawo nałożyć na Ciebie karę pieniężną, jeżeli wprowadzasz do obrotu zafałszowane artykuły spożywcze. Jej wysokość może wahać się od kwoty 1.000 zł do równowartości 10% przychodu osiągniętego w poprzednim roku rozliczeniowym. W praktyce, nałożenie kary zwiększa również szansę przeprowadzenia ponownie kontroli w przyszłości.

Odpowiadając na pytanie postawione na wstępie: ser czy produkt seropodobny? Odpowiadamy: ser 🙂 A jeżeli używasz produktu seropodobnego to musisz poinformować wprost o tym konsumenta.

Related Posts