Close
  • Blog o prawie dla restauratorów

Badania sanitarno-epidemiologiczne

Gastronomia to bez wątpienia branża szczególnie delikatna. Dotyka jednej z najbardziej podstawowych potrzeb człowieka – żywienia. Część gości chce po prostu zaspokoić swój apetyt, natomiast inni szukają wyrafinowanych doznań smakowych. W praktyce najważniejsze jest, że potrawy przygotowane w restauracji są przez nich spożywane. Rodzi to oczywiście szczególnie bezpośredni kontakt pomiędzy produktami restauracji a ich konsumentami. W związku z tym goście są nieustannie narażani na pewne zagrożenie ze strony restauratora. Bezpieczeństwo żywienia jest więc szczególnie ważne, a jego zachowaniu służą m.in. badania sanitarno-epidemiologiczne.

Badania sanitarno-epidemiologiczne czy książeczka sanepidowska?

Na początku warto rozprawić się z obowiązującym wciąż powszechnie mitem. Otóż nie ma wymogu posiadania książeczki sanepidowskiej. Nie istnieje on także wobec pracownika restauracji. Obecnie przepisy mówią jedynie o orzeczeniu do celów sanitarno-epidemiologicznych. W praktyce, w szczególności w mowie potocznej wciąż często mówi się o książeczkach. Ponieważ zakorzeniło się to na tyle głęboko, że lekarze oraz kontrolerzy Sanepidu wciąż często wymagają książeczki, można powiedzieć, że obecnie jest ona zbiorem orzeczeń.

Badania sanitarno-epidemiologiczne

Badania sanitarno-epidemiologiczne wykonywane są u wszystkich osób, które podejmują pracę, lub jakiekolwiek inne czynności mogące prowadzić do przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby. Obowiązek wykonania badań wynika z ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi. W zwiazku z tym nie zależy on od innych obowiązkowych badań wynikających m.in. z kodeksu pracy.

Czy osoba zatrudniona w restauracji podlega badaniom?

Osoba zatrudniona w gastronomii bez wątpienia ma styczność z przygotowywaniem, pakowaniem, dystrybucją lub przechowywaniem żywności. Zapewne także z myciem naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność. Taka osoba podlega więc obowiązkowi badania.

Badania sanitarno-epidemiologiczne – jak je wykonać?

Pierwszym krok to wizyta w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Tam otrzymamy odpowiednie pojemniki lub wymazówki. Po trzech dniach zwracamy je, uzupełnione o materiał na badania sanitarno-epidemiologiczne. Warto dodać, że istnieje pewna rozbieżność w praktyce dokonywania badań. Część Stacji wymaga oddawania materiału oddzielnie każdego dnia. Jeżeli otrzymaliśmy instrukcję, aby materiał do badania oddać przy jednej wizycie, należy pamiętać, że trzeba przechowywać go w chłodzie. Po zakończeniu analizy laboratoryjnej otrzymamy wyniki.

Co zawierają wyniki badań?

Badania wskażą, czy osoba jest zakażona pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B i C, pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella. Wykryją także gruźlicę oraz inne czynniki, które wykluczają możliwość pracy z żywnością.

Badania sanitarno-epidemiologiczne – wizyta u lekarza

Same wyniki badań nie mają jednak jeszcze statusu orzeczenia. Aby je uzyskać, należy udać się do lekarza. W przypadky gdy wyniki nie budzą zastrzeżeń, to wyda on pożądane przez nas orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych potwierdzające m.in. brak zagrożenia przy pracy z żywnością.

Jak długo ważne są badania sanitarno-epidemiologiczne?

Okres ważności orzeczenia nie został określony w ustawie. Decyzja pozostała więc w granicach uznania lekarza. Zasięga więc on informacji od osoby badanej o miejscu i rodzaju pracy czy przebytych chorobach a następnie ustala okres ważności orzeczenia indywidualnie kierując się tymi informacjami oraz aktualną wiedzą medyczną. Czasem jest to więc dość krótki okres jak jeden rok. W niektórych przypadkach jednak, lekarz orzeczenie wydaje bezterminowo.

Badania sanitarno-epidemiologiczne – kary

Kontrolę w zakresie posiadania ważnego orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych prowadzi Sanepid. Jeżeli inspekcja wykryje, że w restauracji pracują osoby bez ważnego orzeczenia to urzędnik może wystawić mandat w wysokości od 100 zł do 1000 zł za jedno przewinienie. Po 7 dniach najprawdopodobniej nastąpi ponowna kontrola w celu sprawdzenia, czy nieprawidłowości zostały usunięte. Jeśli inspektor nie stwierdzi poprawy wymierzy kolejny mandat. W przypadku stwierdzenia naruszeń przepisów restaurator zostanie także dodatkowo obciążony kosztami przeprowadzonej kontroli.

O książeczce sanepidowskiej możecie też przeczytać w innych naszych wpisach.

Zainteresował Cię ten temat? Jeżeli masz jakieś dodatkowe pytania zapraszam do kontaktu: 602378912, biuro@duchnowska.pl

Related Posts