Close
  • Blog o prawie dla restauratorów

Domowa cukiernia

Wiele osób przejawia pasję do tworzenia wyrobów cukierniczych. Torty, pączki, ciasta czy bułeczki zazwyczaj wypiekane są jednak niekomercyjnie – dla siebie i najbliższych. Od przejścia na produkcję profesjonalną najczęściej odstrasza przede wszystkim konieczność najmu lokalu użytkowego i koszty z tym związane. Okazuje się jednak, że całkowicie realne jest inne rozwiązanie. Domowa cukiernia i jej otwarcie wiążą się co prawda z koniecznością spełnienia kilku formalności i wymagań, jednak rozwiązanie to pozwala na realizację marzeń przy o wiele niższych kosztach.

Domowa cukiernia – jak zacząć?

Podstawowe zagadnienia przygotowawcze związane z domową cukiernią to rejestracja działalności gospodarczej oraz dostosowanie do wymogów Sanepidu.

Zazwyczaj domowa cukiernia nie jest, przynajmniej na początku, działalnością na dużą skalę. Dlatego też formą odpowiadającą zdecydowanie największej ilości osób będzie jednoosobowa działalność gospodarcza. Wiąże się ona z najmniejszą ilością formalności i co do zasady jest najtańsza. Aby założyć działalność należy złożyć wniosek w jednej z dopuszczalnych form – osobiście w urzędzie gminy lub miasta, listem poleconym z podpisem notarialnie poświadczonym lub elektronicznie z wykorzystaniem podpisu kwalifikowanego lub profilu zaufanego ePUAP. W efekcie uzyskamy wpis w rejestrze CEIDG.

Domowa cukiernia a Sanepid

O wiele bardziej skomplikowane może być spełnienie wymogów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Warto przy tym wiedzieć, że wymogi Sanepidu mogą nieco różnić się w zależności poglądów lokalnych urzędników. Z pewnością pomieszczenia przeznaczone do działalności wymagać będą pewnego dostosowania. Ogólne wymogi Sanepidu dla restauracji już opisywaliśmy na blogu.

Wymogiem podstawowym jest wysokość sufitu. Powinna ona wynosić 3,3 m, przy czym możliwe jest obniżenie tego progu do 2,5 metra gdy posiadasz wentylację lub klimatyzację. Konieczne jest wydzielenie osobnego miejsca na obieralnię warzyw i owoców, zmianę stroju, przechowywanie środków chemicznych do sprzątania i dezynfekcji. Pomieszczenie produkcyjne musi posiadać zlew z wodą zimną i gorącą. Oczywiście konieczna jest również toaleta z umywalką. Wszystkie ściany, sufity i podłoga muszą być gładkie i łatwe w zmywaniu lub czyszczeniu. Nie mogą też posiadać ubytków.

Domowa cukiernia a Sanepid – wyposażenie

Zmian lub uzupełnienia może potrzebować także posiadane przez Ciebie wyposażenie. Potrzebujesz dwóch lodówek – jedną na składniki służące do przygotowywania swoich słodkości, oraz drugą na gotowe produkty. Do tego konieczny będzie oczywiście piekarnik i kuchenka. Posiadanie zmywarki może natomiast obniżyć ilość wymaganych komór zlewowych – bez niej wymagane są oddzielne na ręce, owoce oraz naczynia. Oczywiście podstawą jest jak największa liczba blatów i zamykanych szafek.

Domowa cukiernia a Sanepid – produkty

Sanepid z pewnością zainteresuje się również tym jakich produktów używasz oraz jak je przechowujesz i przygotowujesz. Oczywiście absolutną podstawą jest używanie produktów świeżych, zdatnych do spożycia. Chodzi tu zarówno o to, aby nie przekroczyć oznaczonej daty spożycia jak również niestosowanie np. zgniłych owoców.

Wymogi Sanepidu dla żywności opisywaliśmy już na blogu. Krótko przypomnijmy, że obieranie warzyw i owoców co do zasady powinno odbywać się w wydzielonym pomieszczeniu. Jeżeli nie ma na to miejsca, konieczne może być używanie produktów mrożonych lub uprzednio obranych i zapakowanych próżniowo.

Dezynfekcja jajek

Jajka to jeden z podstawowych produktów używanych przy wypiekach. Budzą jednocześnie wzmożone zainteresowanie Sanepidu ze względu na możliwość przenoszenia bakterii. Generalnie wymagane jest ich zdezynfekowanie poprzez wyparzenie, naświetlanie lub środki chemiczne. Możliwe jest również zakupienie już zdezynfekowanych jajek (naświetlanych przez producenta), lub też jajek w płynie.

Odbiór lokalu i kontrole sanepidu

Domowa cukiernia nie musi być zatwierdzona przez Sanepid przed rozpoczęciem działalności. Wystarczy więc złożenie wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Oczywiście w żaden sposób nie zwalnia Cię to z obowiązku dotrzymania wymogów Sanepidu. Pamiętaj, że kontroli możesz spodziewać się w każdej chwili.

Pozostałe wymogi Sanepidu

Powyżej wymienione zagadnienia nie wyczerpują tematu. Domowa cukiernia powinna m.in. mieć zawarte umowy na wywóz śmieci czy też wdrożone Dobre Praktyki Produkcyjne (GMP) i Dobre Praktyki Higieniczny (GHP). Oczywiście niezbędne jest także orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych.  

Related Posts