Close
  • Blog o prawie dla restauratorów

Gramatura potraw

Dość często goście po wyglądzie i zawartości menu dokonują wstępnej oceny lokalu i serwowanych w nim dań – zanim jeszcze cokolwiek zamówią. Zwłaszcza, że w ostatnim czasie gwałtownie rośnie świadomość konsumentów w zakresie zdrowego odżywiania się. Jako restaurator powinieneś jak najdokładniej informować gości o swojej ofercie. Jest to przejaw szacunku wobec konsumentów, ale również spełnienie wymogów prawa. Jedną z koniecznych informacji jest gramatura potraw w menu.

Gramatura potraw

Gramatura to skład danej potrawy lub napoju, z uwzględnieniem poszczególnych jego części. W większości przypadków podajemy ją wyszczególniając wagę produktów w gramach. Jeżeli jednak serwujesz zupę lub napój najodpowiedniejsze będzie wyrażenie jej w litrach lub mililitrach. Oczywiście możliwe jest też podanie składu dania poprzez określenie ile sztuk produktu się w nim znajduje (np. jedno udo indyka). W zależności od sytuacji i dania musisz więc stosować taki sposób informowania, który najskuteczniej dotrze do konsumentów. W przypadku pizzy sprawdzi się np. podanie jej średnicy w centymetrach.

Czy gramatura potraw w menu to obowiązek?

Przepisy, które obecnie obowiązują nie są jasne i zasadniczo określają, że menu udostępnione klientowi musi pozwolić na identyfikację ceny z potrawą lub wyrobem. W szczególności musi zawierać pełną nazwę potrawy oraz określenie ilości potrawy. Trudno powiedzieć więc co ustawodawca miał na myśli. Jeżeli w menu zamieścisz pozycję „zupa pomidorowa”, to wydaje się oczywiste, że oferujesz pod nią jeden talerz zupy. Inspekcja Handlowa podczas kontroli często jednak wymaga aby w menu, na podstawie tego przepisu, była podana gramatura potraw.

Gramatura potraw – jak ją podawać?

Biorąc pod uwagę powyższe – warto więc określić gramaturę. Musi ona odnosić się do tego co otrzyma konsument – a więc gotowego dania po obróbce. Nie można więc podawać wagi składników surowych – chyba, że to właśnie znajdzie się na talerzu. Gramatura potraw powinna zostać ujawniona w menu, które otrzymuje gość przed złożeniem zamówienia (lub np. na stronie internetowej w przypadku możliwości zamówień z dowozem.

Czy gramatura w menu musi być dokładna?

Kwestia precyzyjności gramatury bywa przedmiotem sporu z konsumentem lub Inspekcją Handlową. Nie musisz podawać jej z dokładnością co do grama – oczywiste jest, że dania które otrzymują goście nie są identyczne a ich całkowite ujednolicenie nie jest możliwe. Możesz więc użyć takich zwrotów jak „ok. 150 gram” lub określić zakres, np. 140-150 gram. Pamiętaj jednak, że w przypadku napojów musisz być jak najbardziej dokładny – tylko Ty decydujesz ile wlejesz do szklanki i zawsze powinna być to zadeklarowana w menu ilość.

Czy warto podać gramaturę potraw w menu?

Podanie gramatury potraw w menu nie tylko pozwala uniknąć ewentualnych konsekwencji podczas kontroli, ale jest też wyrazem uczciwości wobec konsumenta. Najczęściej jest to informacja dla niego bardzo ważna. Z jednej strony chce wiedzieć czy danie jest warte swojej ceny i czy go nasyci.  Z drugiej pozwala na świadome żywienie i obliczenie np. poziomu cukru czy białka w daniach. Jest również szczególnie istotna dla osób cierpiących na schorzenia związane z odżywianiem.

Przepisy nie nakładają bezpośredniego obowiązku ujawnienia gramtury potraw w menu. Inspekcja Handlowa wyinterpretowuje go jednak z przepisu ogólnego. Gramautra powinna zostać podana w jak najbardziej zrozumiały dla konsumenta sposób, oddając jednocześnie rzeczywistą wagę dania.

Related Posts